W kuchniach, gabinetach kosmetycznych lub medycznych i fabrykach produkujących artykuły spożywcze niezmiernie ważne jest zachowanie maksymalnej higieny. To wymaga nie tylko przestrzegania rygorystycznych procedur oraz stosowania preparatów dezynfekujących, ale również właściwego wyposażenia. Utensylia i meble wykorzystywane w takich punktach nie powinny absorbować zabrudzeń, a ich powierzchnia powinna pozwalać na szybkie i gruntowne mycie oraz odkażanie. Dlatego w miejscach, gdzie istotna jest czystość, najlepiej używać mebli ze stali nierdzewnej.
Jakiego typu meble ze stali nierdzewnej użytkuje się branży spożywczej?
Meble ze stali nierdzewnej są nader często stosowane w restauracjach, przetwórstwie spożywczym oraz piekarniach. W zapleczach kuchennych stołówek czy restauracji używa się między innymi regały do składowania żywności, stoły i blaty. Ponadto należy wspomnieć o zmywakach i okapach, jak również wszelkiego rodzaju stojakach stosowanych do wyrastania pieczywa. Optymalne wykorzystanie lokalu zagwarantują meble ze stali nierdzewnej na zamówienie – z ich użyciem można urządzić praktyczną kuchnię nawet na stosunkowo niedużej przestrzeni.
Branża medyczna także używa mebli ze stali nierdzewnej
Planując konstrukcję mebli ze stali nierdzewnej, producent bierze też pod uwagę wymogi gabinetów kosmetycznych oraz medycznych. Tu istotne znaczenie mają stoły i regały pozwalające przechować w sterylnym otoczeniu narzędzia oraz preparaty używane w trakcie zabiegów. Meble ze stali nierdzewnej spełniają wszystkie wymagania stawiane względem wyposażenia stosowanego w gabinetach medycznych – umożliwiają utrzymanie jałowości otoczenia, są wytrzymałe i schludne.