Stal nierdzewna posiada sporo istotnych cech sprawiających, iż jest wykorzystywana w szerokim zakresie. Jej kluczowy atut to z bez wątpienia niepodatność na rdzę, która nie tylko gwarantuje solidność wyprodukowanych z niej elementów, ale również umożliwia im kontakt z wilgotnymi materiałami oraz wodą. Co więcej stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co znaczy, iż nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a spis jej zalet zamyka nieporowata powierzchnia, która zapobiega rozwojowi mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej – zbiorniki na chemikalia bądź kosmetyki
Równowaga chemiczna oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne czynią ze stali nierdzewnej idealny budulec dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są często wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które korzystają z nich w procesie wytwarzania, a później składowania artykułów spożywczych. W browarach i zakładach piekarskich wyroby ze stali nierdzewnej używa się w jako pojemniki fermentacyjne. Materiał ten jest także używany często w branży kosmetycznej i przez firmy zajmujące się pozyskiwaniem i dystrybucją paliw, rozpuszczalników i pozostałych chemikaliów.
Wyroby ze stali nierdzewnej – meble i balustrady
Odporność na złe warunki pogodowe (wilgotność, kwaśne deszcze oraz niskie i wysokie temperatury) sprawia, iż wyroby ze stali nierdzewnej doskonale nadają się użytku na zewnątrz posesji (np. jako balustrady balkonowe), a także na pływalniach (mowa o barierkach i drabinkach). Ze względu na przyciągającą wzrok estetykę, jednakowo dobrze sprawdzają się także wewnątrz obiektów budowlanych – między innymi na klatkach schodowych. Poza tym jałowość stali nierdzewnej umożliwia wykorzystywanie jej w gabinetach medycznych i przychodniach.