Więcej o białym barszczu na artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Ostatnio z rzadka już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego pośpiechu, co wywołuje pragnienie szybkiego nasycenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków niegdyś serwowanych zwykle jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samodzielnie przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to cały czas stanowią one stały punkt w menu gospód oraz restauracji z polską kuchnią, a także są obligatoryjnie serwowane podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Barszcz biały to nie żurek – Czy istnieje jeden kanoniczny przepis na barszcz biały i żurek?
Kiedy spyta się obywatela polski o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób nawet nie rozróżnia, iż to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przygotowuje się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały z kolei – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co dzieli te zupy, aczkolwiek wypada zdecydowanie zaakcentować, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla kunszt kucharza oraz jego subiektywne preferencje. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej jarzyn oraz grzybów. Zabiela się go też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kiszonej czy z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem temat jest nieco bardziej skomplikowany, ponieważ w ramach tej grupy zup można wymienić trzy warianty:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem oraz chlebem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur przygotowywany przeważnie z pokaźną ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na żurek bądź barszcz biały można kupić
Wykonanie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy nie jest trudne, jednak nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W poradnikach kucharskich przeczytać można wiele przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Stosując jednakże domowy zakwas powinno się przewidzieć pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeśli chrapka np. na barszcz biały przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, polecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych online, jak i tradycyjnych, bez problemu kupimy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których przygotujemy wyśmienity biały barszcz i tradycyjny żurek śląski bądź staropolski.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]