Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Jeśli chcesz kupić ogórki kwaszone, koniecznie odwiedź tę stronę.

W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce lub w formie dodatku do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, gdyż kiszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.

Jak urozmaicić smak kiszonych ogórków

Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest niezmiernie łatwe. Stosuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź beczki z drewna, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą i zostawia się je na co najmniej czternaście dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą zjeść kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego typu to ogórki „małosolne”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i ząbki czosnku, aczkolwiek smak ogórków kiszonych można wzbogacić też innymi dodatkami, między innymi liśćmi laurowymi, cząstkami chrzanu bądź ziarnami pieprzu. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, aby samodzielnie przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarką bądź piwnicą, w której może gromadzić żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, a więc w workach foliowych czy też w kubełkach, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.

Jakie witaminy i minerały zawierają ogórki kwaszone?

Od stuleci panuje przekonanie, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, ponieważ wraz z kwaszonkami wchłaniamy pomocne bakterie, które redukują pH jelit oraz dobrze wpływają na ich florę, poprawiając w konsekwencji procesy trawienne. Ale na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal na 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę A, E i C, witaminy z grupy B, jak również mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do właściwego działania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, sód czy miedź. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? O ile lubimy kwaskowate smaki, zalecamy nie wyrzucać go po spożyciu warzyw, tylko dodać go do zupy ogórkowej lub wypić, gdyż w miarę kiszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do zalewy. Trzeba jednakże zaznaczyć, na kiszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]