Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Więcej o kapuście kiszonej.

Jedyny w swoim rodzaju smak kiszonej kapusty jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i każdy Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie.

Witamina C i liczne substancje odżywcze i witaminy z grupy B – co znajduje się w kapuście kwaszonej?

Kapusta kiszona, lub kwaszona, gdyż tych nazw używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych na skutek poszukiwania przez człowieka metody na wielomiesięczne składowanie pokarmów. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś konsumowanie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin czy minerałów, których pozyskanie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A wypada podkreślić, iż w kwaszonej kapuście jest dużo substancji ważnych dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W kwaszonce tej znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B1, B5, B12). Ponadto, kapusta kiszona to źródło m.in. żelaza, błonnika pokarmowego i magnezu. Jednocześnie to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, toteż poleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.

Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie zaistniałyby bez kapusty kwaszonej

Kapusta kiszona na naszych talerzach spotykamy jako kluczowy składnik dań, jak i jako dodatek do nich. Niegotowaną najczęściej je się ją w formie surówki z marchwią lub cebulką, która pasuje do dań z kartofli oraz ryb, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także artykuł, który świetnie komponuje się z borowikami oraz mięsem, stąd używa się jej w farszu do pasztecików, pierogów i łazanek. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najlepszych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, bigosu czy kapuśniaka.

Generalnie każda rodzina posiada swój przepis na kiszoną kapustę, jednakże obecnie nieczęsto przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już konieczności składowania jedzenia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w niewielkich i wielkich opakowaniach bez przeszkód nabyć można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]