Piekarnie, dla których ważna jest tradycja

Piekarnie, dla których ważna jest tradycja

Dowiedz się więcej o ofercie piekarni Kraków

Chleb to jeden z najważniejszych składników naszej diety. Spożywamy go bardzo dużo, więc najlepiej, kiedy okaże się on pierwszego gatunku. Nic więc zaskakującego, iż wytwarzane przemysłowo wypieki tracą ostatnio klientów – są niedobre, zaś po kilku dobach są już nieprzydatne do zjedzenia. Na polskim rynku ostatnio coraz częściej spotkać można natomiast chleby wyrabiane tradycyjnymi sposobami oraz pozbawione syntetycznych dodatków zwiększających ich trwałość. Dlaczego warto je kupować? W jaki sposób one są produkowane? Jak funkcjonuje tradycyjna piekarnia?

Co sprzedaje rzemieślnicza piekarnia?

Jak łatwo się domyśleć, tradycyjna piekarnia w większych miejscowościach (jak na przykład Kraków) swoją ofertę opiera na rzemieślniczych wypiekach. Zwykle są pieczone na zakwasie, lecz możemy znaleźć także pieczywo drożdżowe. Oprócz tego miłośnicy tradycyjnych piekarni często kupują chleby, które w ostatnich dekadach wycofano z rynku – między innymi precle. Rzemieślnicze pieczywo dostarcza nierzadko też rozmaite nasiona lub przetworzone śliwki czy brzoskwinie.

Czemu warto jeść produkty z tradycyjnej piekarni?

Źródłem popularności rzemieślniczego pieczywa jest przede wszystkim jego smak – jeśli o to chodzi plasuje się dużo wyżej niż pieczywo przemysłowe. Zaletą takiego pieczywa okazuje się także jego różnorodność – wśród setek gatunków wszyscy ludzie kupią produkty dla siebie. Nie można nie wspomnieć też tego, że produkty, które oferuje rzemieślnicza piekarnia są o wiele zdrowsze, gdyż nie zawierają niebezpiecznych dla naszego zdrowia syntetycznych ulepszaczy.

Nasza lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]