Kuchnia i przepisy

Kursy gotowania – ucz się i jednocześnie rozwijaj swoją pasję

Własnoręczne przyrządzanie dań we własnym domu ma dużo plusów. Głównym z nich jest z całą pewnością zmniejszenie kosztów – stołowanie się w domu bywa z reguły dużo tańsze aniżeli częste korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Równie istotna jest też satysfakcja będąca następstwem ugotowania posiłku własnymi rękami – zwłaszcza, jeśli dzielimy się nim z przyjaciółmi albo domownikami. Nie można nie napomknąć także o tym, iż kucharząc osobiście jesteśmy świadomi tego, co

Food pairing – poznaj nowy wymiar gotowania

Mimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do sztampowych połączeń smakowych, nie znaczy to, iż łączenie ze sobą produktów, które pozornie całkiem do siebie nie pasują, nie może dać ciekawych i, co najważniejsze, smakowitych wyników. Uświadamiamy sobie to na każdym kroku. Największe oddziaływanie na nasz smak miało naturalnie możliwość zakupu nieznanych przedtem w Polsce produktów i otwarcie się na odmienne tradycje kulinarne. Dzięki temu choćby zestawienie mięsa z egzotycznych sosami owocowymi rzadko już

Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Jedyny w swoim rodzaju smak kiszonej kapusty jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i każdy Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie. Witamina C i liczne substancje odżywcze i witaminy z grupy B – co znajduje się w kapuście kwaszonej? Kapusta kiszona, lub kwaszona, gdyż tych nazw używa się na zmianę, to jeden z

Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Ostatnio z rzadka już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego pośpiechu, co wywołuje pragnienie szybkiego nasycenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków niegdyś serwowanych zwykle jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samodzielnie przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to cały czas stanowią one stały punkt w menu gospód oraz restauracji z polską kuchnią,

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce lub w formie dodatku do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, gdyż kiszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne. Jak urozmaicić smak kiszonych ogórków Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest niezmiernie łatwe. Stosuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź beczki z drewna, w których surowe ogórki

Najdroższa kawa świata

Za najdroższą kawę na świecie uchodzi Kopi Luwak, ale kaw o zawrotnych cenach jest więcej, a Kopi Luwak wcale nie jest wśród nich najdroższa, choć zapewne jest najbardziej kontrowersyjna. W tym artykule przedstawiamy kilka najdroższych kaw świata. Kopi Luwak – najbardziej kontrowersyjna kawa świata 700 dolarów za kilogram – tak wysoko może sięgać cena Kopi Luwak. Wynika ona ze specyfiki produkcji kawy, ponieważ wytwarza się ją z ziaren przetrawionych przez

Przechowywanie wina domowej roboty – jak robić to prawidłowo?

Czy przechowywanie wina domowej roboty różni się w swoim sposobie od przechowywania trunku ze sklepu? Jaka temperatura, wilgotność i poziom światła będą najbardziej odpowiednie, by zawartość szklanej butelki była bezpieczna, a smak wina się nie zepsuł? Przechowywanie wina domowej roboty – najważniejsze zasady Znawcy są jednogłośni – wino lubi spokój, nie należy go często przekładać, zmieniać jego położenia czy poruszać zawartością butelek. Eksperci zalecają umieścić je w takim miejscu, by

Kapsułki A Modo Mio – można kupić ich zamienniki

Podmiotów produkujących kawę są tysiące, niemniej jednak Lavazza wciąż plasuje się na liście tych najpopularniejszych. Nieliczne osoby wiedzą, że początek marki Lavazza sięga końca XIX w. w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20 dolarów nabył mały sklep, gdzie przetwarzano ziarna kawowca oraz tworzono ich oryginalne mieszanki. Ekspresowo zdobyły one serca rezydentów Turynu. Wiek później marka Lavazza wciąż oczarowuje smakiem swoich kaw, określając wzorce również w zakresie kapsułek

Warsztaty kulinarne – nauka gotowania w teorii i praktyce

Udział w kursie kulinarnym to doskonały sposób na zdobycie nowych umiejętności – opanowanie podstaw gotowania, przyswojenie sobie tajników przeróżnych receptur oraz odpowiednich praktyk produkcyjnych. Do kogo kierowana jest usługa? Czy warto zapisać się na kurs kulinarny? Warsztaty kulinarne – poznaj tajniki technik gotowania Kunsztu w gotowaniu nie osiąga się w kilka tygodni – szef kuchni poświęca wiele czasu na nauczenie się skomplikowanych receptur i pogłębienie swoich kwalifikacji. Jeśli marzysz, by

Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znów wróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kombucza, kefir czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału